Sailing with young crew

Educatie
Mijn moeder is lerares dus zij onderwees ons tijdens de reis. Ze heeft de boeken en andere materialen van school gekregen waaruit ze ons les gaf. Op deze manier gingen mijn zusje en ik niet achter lopen op onze klas genoten en was het makkelijker weer aan te passen aan school. Mijn moeder heeft ook andere werkboeken gekocht. In die boeken stond alles wat je moet weten voor groep 7 en 8. Zelf heb ik bijna lesstof uit de boeken gemaakt, waardoor ik eigenlijk groep 7 en 8 in dat ene jaar heb gedaan. Ook hebben we van de reis zelf geleerd, van de landen, culturen en de overtochten. Dit zijn ervaringen en lessen die meeste mensen nooit zullen ervaren!
In dat jaar hadden we een planning gemaakt die voor mij heel goed werkte. Om 9 uur moesten we opstaan, we maakte een ochtendduik en na het ontbijt begonnen we met school. Aangezien mijn moeder lerares is gaf zij ons les dat jaar. Vaak hielp mijn vader ook mee wanneer mijn zusje en ik allebei hulp nodig hadden of als er iets uitgelecht moest worden waar mijn vader meer van wist. Na een uur hadden we een kleine pauze waar we vaak weer zwommen en een tussendoortje namen. Hierna vervolgde we onze school, tot ongeveer 12.30 uur. De middag waren wij vrij. We werkten meestal 4 dagen per week, in het weekeind hoefden we geen school te doen en er was vaak een andere dag in de week dat tochten maakten over het eiland, daar leer je ook veel van. Tijdens de Nederlandse vakanties en overtochten deden we vaak geen of amper school. Met andere woorden, door de reis en de ruimte leerde ik veel meer; niet alleen wat ik moest leren maar ook voor het jaar erna. Daarnaast leerden we veel uit de praktijk door het varen, andere kinderen missen dat. Het gaat er niet om hoelang je aan je school besteedt maar wat je leert en hoe je leert. In een klas moet je op je klasgenoten wachten ook al vind je het makkelijk of je moet er snel doorheen omdat de klas niet op jou kan wachten.
Naar mijn idee moet u zich niet te veel zorgen maken om het onderwijs. Als u het goed voorbereidt, zal alles op zijn plek vallen. In het begin zal het niet makkelijk zijn omdat de kinderen al aan hun nieuwe omgeving en leventje moet wennen dus wees niet te streng met school, het komt wel. Naarmate de reis vordert, vinden jullie een ritme en school wordt makkelijker. Het is goed om afspraken te maken maar uitzonderingen horen er ook bij. Mochten uw kinderen gaan achterlopen dan zijn er twee keuzes. De ene is het inhalen, wat extra tijd vraagt ook van u. Het andere is het er bij te laten en het kind een jaar over te laten doen. Persoonlijk vind ik dat u uw kind moet laten beslissen. Als hij of zij het jaar wilt halen dan zal hij/zij de motivatie hebben het daadwerkelijk te halen. Als ze er voor kiezen het niet te halen is het ook goed, zonder de motivatie haalt hij of zij het niet en het geweldige jaar zal dan een wat minder leuk einde krijgen. Zoals Joost ter Burg in zijn interview in zijn interview zij: “Ik heb het jaar over moeten doen, maar dat maakt me niets uit, want ik heb een geweldig jaar gehad”.
Wereldschool:
Het kan zijn dat u het gevoel heeft dat u uw kinderen niet zelf kan lesgeven, omdat u geen leraar bent. Of omdat uw kinderen al op het voortgezet onderwijs zitten en dat u hen niet met al het lesstof kan helpen. Of om een andere reden waardoor u er niet zeker van bent dat uw kind het schooljaar wel zal halen. De Wereldschool kan dan een hele goede oplossing voor u zijn.
De Wereldschool (www.wereldschool.nl) is een organisatie die Nederlands onderwijs biedt aan kinderen in het buitenland. Deze kinderen kunnen in het buitenland wonen of, in uw geval, op wereldreis zijn. De Wereldschool staat er voor open om gesprekken met ouders en kinderen te voeren en voor elk kind individueel een plan van aanpak te maken. Zij zullen kijken naar de tijd dat jullie op reis zijn en wat er allemaal dat jaar gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat bij terugkeer naar school geen achterstand is ontstaan. U krijgt onderwijsmateriaal mee en begeleiding op afstand waar nodig. Ook zal de Wereldschool de school van uw kinderen erin betrekken, zodat zij er zeker van zijn dat de kinderen hetzelfde leren als hun klasgenoten en dat de overstap van school naar wereldschool en weer terug niet zo moeilijk zal zijn.
De Wereldschool heeft leraren die uw kind zal begeleiden tijdens de reis. De leraren geven huiswerk dat uw kinderen maken en vervolgens terug sturen. De materialen die de kinderen krijgen hebben een handleiding die uitlegt wat uw kind heeft te doen. Als uw kind vragen heeft kan hij/zij contact opnemen met een leraar. Ook zullen uw kinderen een mentor hebben die op uw kind zal letten. De mentor neemt contact met u op om te laten zien hoe het gaat en zal een oplossing met u zoeken als uw kind achter dreigt te gaan lopen.
Ik heb een interview met Jeanine Andriol, over de Wereldschool, dus mocht u meer willen weten, bekijk op de interview pagina het interview 'wereldschool.'