Sailing with young crew

Leerplicht
Hoe je de Leerplicht kan ontlopen
Nederland heeft zo zijn regels. Les krijgen moet in een schoolgebouw vanwege de schoolplicht. In bijna alle andere landen hebben ze leerplicht dat betekent dat het niet uit maakt waar je bent zolang je iets nieuws leert.
Als u een reis maakt met uw kinderen, is school waarschijnlijk het eerste waar u aan denkt. Maar door de schoolplicht is het vaak lastig om vrij te krijgen. Er zijn dan twee alternatieven:
1) Officiële weg:
De officiële weg is dat u vrijstelling vraagt aan uw gemeente voor het jaar (of de jaren) dat jullie gaan zeilen. Het is namelijk zo dat sommige gemeentes in Nederland wel openstaan voor een wereldreis. Vervolgens heeft u wel het geluk nodig bij welke leerplichtambtenaar de uiteindelijke beslissing zal komen. Een leerplichtambtenaar die zelf ook zeilt of heeft gezeild zal sneller toestemming geven dan een leerplichtambtenaar die al zeeziek wordt als hij naar een boot te kijkt. De laatste zal zo een reis sneller als “gevaarlijk” beschouwen voor de kinderen en snapt dan ook niet waarom jullie willen zeilen. Zelfs als jullie het haarfijn uitleggen. Een leerplichtambtenaar die ook zeilt snapt jullie droom beter en zal sneller helpen deze uit te laten komen. Natuurlijk kunnen zij niet zomaar toestemming geven. Zij hebben wel iets van een planning te zien, om zeker te weten dat er ook daadwerkelijk les wordt gegeven. Als u met een goede planning komt, over het lesgeven en welke stof behandeld zal worden, zien zij dat jullie er goed over nagedacht hebben en dat het kind het jaar (of jaren) goed zal doorkomen. Ook is het verstandig, maakt niet uit voor welke optie u zult kiezen, de school er in te betrekken. Als uw kinderen het schoolwerk maken, dat zij van school hebben gekregen is het makkelijker voor hun om zich weer aan te passen zodra zij terug komen. De officiële weg is wel een lang en zwaar traject. Die u geen zekerheid biedt dat u daadwerkelijk toestemming krijgt. De kans dat het lijkt te lukken en op het laatste moment toch een “nee” krijgen te horen is groot. Als u na de afwijzing toch vertrekt en het wordt opgemerkt, dan moet u “voorkomen”, omdat u tegen de regels bent ingegaan. Gelukkig is er een tweede mogelijkheid die zelfs na deze afkeuring nog mogelijk is.
Mijn ouders wisten van mensen in dezelfde wijk die een jaar voor ons een jaar gingen zeilen dat onze gemeente geen toestemming zou geven. Ze hadden het aangevraagd, toen ze vertrokken leek het bijna rond te zijn. Pas toen ze bijna terug waren van hun reis kregen ze te horen dat hun kinderen geen toestemming kregen wat voor problemen zorgde. Daardoor hebben mijn ouders voor de 2de mogelijkheid gekozen.
2) Uitschrijven.
Uitschrijven is de meest eenvoudige optie, dit betekent dat u met uw kinderen op papier in het buitenland gaat wonen gedurende reis. Hiervoor moet u wel een adres in het buitenland hebben. Ookmoet u formeel voldoen aan de regels van uw "nieuwe land." De meeste landen hebben leerplicht dus dat betekent dat uw kinderen aan de leerplicht van het betreffende land heeft te voldoen. Leerplicht betekent dat uw kinderen nieuwe dingen moet leren uit boeken, maar het mag ook dat ze leren van wat ze van de wereld zien. Als Nederland lastig gaat doen is dat geen probleem want zij hebben geen zeggenschap meer over uw kind gedurende de tijd dat u in het buiten land "woonde". Dus als ze na terugkomt moeilijk doen, laat hun maar, u heeft u aan de regels van het land gehouden, dus Nederland kan u niks doen. Het uitschrijven zelf gaat waarschijnlijk makkelijker dan u verwacht. Als u het goed met school regelt, kunnen jullie boeken van school krijgen en is er nadat u terug bent gekomen weer plaats voor uw kind.
Mijn moeder, zusje en ik zijn voor een jaar op papier in Nieuw Zeeland gaan wonen bij mijn oom. Mijn vader is bij mijn tante gaan wonen in Nederland, zodat we alle verzekeringen e.d. niet hoefde op te zeggen. Mijn moeder is lerares dus zij onderwees ons tijdens de reis. Ze heeft de boeken en andere materialen van school gekregen waaruit ze ons les gaf. Op deze manier gingen mijn zusje en ik niet achter lopen op onze klas genoten en was het makkelijker weer aan te passen aan school. Mijn moeder heeft ook andere werkboeken gekocht. In die boeken stond alles wat je moet weten voor groep 7 en 8. Zelf heb ik bijna lesstof uit de boeken gemaakt, waardoor ik eigenlijk groep 7 en 8 in dat ene jaar heb gedaan. Toen we terug kwamen hebben we geen klachten van de gemeente gehad. We hebben zelfs interviews voor tijdschriften en radio gehad, en hadden een openbare site. We deden er helemaal niet geheim over dus ze konden als ze er een beetje moeite voor doen zo zien dat we een er een jaar tussenuit zijn geweest.